1 juli 2008

Vin utan sulfiter

Attjo! - allergisk mot vin?

Inte bara björkpollen och gräs kan ställa till det för allergiker. Det lurar faror i flaskan också - till exempel sulfiter, histaminer och jordgubbsextrakt.
Det är inte kul att tänka på svavel och histaminer under en middag med goda viner. Men för många allergiker är det en nödvändighet att ta reda på vilka eventuella farligheter som kan dölja sig i glaset. Annars väntar rinnande ögon, täppt näsa, högrött ansikte och dramatiskt blodtrycksfall.

En god nyhet(OBS! Detta endast enligt Systembolagets hemsida, om de nu blir sponsrade av läkemedelsindustrin vet inte jag och står inte för det heller, medicin för att kunna dricka alkohol? - Hallå!?!) är dock att det går att förebygga vissa reaktioner genom att "grunda" med en liten, receptfri och ofarlig antihistamintablett, av typen Clarityn.

Att vara astmatiker och vinälskare kan vara dyrt. Är man överkänslig och vill undvika svavlet i vin måste man nämligen köpa äldre och därmed dyrare årgångar. Den sulfit, eller svaveldioxid, som finns i allt vin, avtar nämligen ju fler år vinet har på nacken.

- Köp flaskor som kostar mer än 500 kronor, (OBS! "Bara" 500:-, Tja, vad är inte din hälsa värd), då klarar du dig, är det "goda" och skämtsamma råd allergologen Olle Zetterström på Allergicentrum i Linköping ger alla vindrickare som lider av astma.

Ingen har dött av sulfit i vin
Han påpekar att allergiska reaktionerna på sulfit kan vara kraftiga, men att han inte har hört talas om att någon skulle ha dött på grund av sulfithalten i vin. (Nej, ha,ha, självklart inte! Hur ska de kunna bevisa det i samband med dagens i övriga konsumtion av giftiga ämnen).

- De flesta astmatiker brukar veta vad de inte tål. Är man osäker får man helt enkelt testa sig fram, säger Olle Zetterström och tillägger att sulfit är ett nödvändigt inslag i alla viner, även ekologiska. (Jovisst, låt oss astmatiker testa oss fram och leka med döden så blir vi några färre här i landet eller så tjänar läkemedelsindustrin på att sälja lite mer astma medicin). I dagens svenska samhälle kan man inte bara gå och testa sig hur som helst! Du måste vanligt vis först bli extremt sjuk innan du får göra en test på vad du då redan ganska så säkert vet att du är allergisk mot).

Sulfit är nämligen inte bara en tillsats utan något som bildas naturligt under jäsningen. Utan sulfit surnar och missfärgas vinet snabbare vid kontakt med syret i luften, och det blir lättare för bakterier och mögel att utvecklas.

Många tror felaktigt att bara vitt vin innehåller sulfit. Sulfit finns även i rött vin, om än oftast i mindre mängd.

Fakta om Sulfit; Enligt livsmedelverket är Sulfit en svaveldioxid, svavelsyrlighet och dess salter med E nummer 220-224 respektive 226-228 kallas med ett gemensamt namn för sulfiter. De används i livsmedel som konserveringsmedel för att hämma tillväxt av bakterier och mögel. Sulfiter används också för att förhindra brunfärgning och har en blekande effekt. Svaveldioxid finns naturligt i låga halter i lök och kål och kan bildas vid jäsning av vin och öl.

Färgämnen
Färgämnen är en annan bov i allergisammanhang. I vanligt vin förekommer inga syntetiska färgämnen, färgen kommer enbart från druvans skal.
- I unga viner finns det ibland naturliga färgämnen som kan leda till överkänslighetsreaktioner, säger laboratoriechefen Ulla Edberg på Statens Livsmedelsverk.
Egentligen, menar hon, är det inte så konstigt att allergiska reaktioner förekommer i samband med alkoholförtäring. - Alkohol har en allmänt förstärkande effekt, den gör att allt man stoppar i sig tas upp bättre.

Histamin
Det är också en förklaring till varför vissa personer inte tål kombinationen rödvin och ost. I såväl vinet som osten finns det nämligen halter av histamin. Det finns många studier kring vin och histamin. Tyvärr finns det inget hundraprocentigt sätt att undvika att få i sig histamin för den som vill fortsätta att dricka vin. Det kan vara stor skillnad på olika partier, trots samma årgång och märke. Är man mycket känslig för histamin bör man låta bli att dricka röda viner, särskilt sådana som lagrats länge på gamla fat. Dessutom bör man även avstå från, eller vara försiktig med, mousserande viner. De innehåller höga halter tyramin, ett närbesläktat ämne.

Läs mer på Systembolagets hemsida om "Allergisk mot vin" >>

Inga kommentarer: