4 juli 2008

De livsnödiga fettet!

Livsnödvändiga fetter som är viktiga för tillväxt och utveckling.

Bra fett behövs för att celler ska växa!

Nu pratar jag givetvis om det goda fettet som ger oss energi, A-, D- och E vitaminer. Det goda fettet är inte bara bra för oss utan livsnödvändigt för våra cellers uppbyggnad och för att hålla dem friska och se till att de växer och utvecklas. Goda fetter kallas även essentiella fetter och finns i t.ex. vegetabiliska oljor, avokado, nötter, pumpakärnor, solrosfrön, bönor och fisk(helst djuphavslax från atlanten). Det goda fettet sätter även igång ämnesomsättningen vilket kan hjälpa dig att gå ned i vikt.

De dåliga fetterna bör undvikas i högsta grad. Exempel på dessa är de animaliska fetterna som kan stanna flera år i tarmarna. De är för tunga för kroppen att bryta ned, i stället täpper de till blodkärlen och risken för hjärtinfarkt ökar. Även blodsockerhalten kan påverkas liksom leverfunktionen vilket i sin tur kan leda till depression och övervikt.

I kroppen görs det ingen skillnad på om fettet kalls transfetter, härdat fett eller delvis härdat fett, de alla höjer blodfettet vilket även resulterar till övervikt och cancer.



Undvik det dåliga fettet och fortsätt med ett gott samvete att frossa i säsongens goda fetter!

Inga kommentarer: