2 juli 2008

Honung - sötsak för gudar

"Honung garanterar ett långt och lyckligt liv"
Hippokrates.

Att honung är näringsrikt och en riktig energikick för både prestation och återhämtning är ingen nyhet. Det visste vi redan på Hippokrates tid.
Honungen är en bra källa av antioxidanter och ju mörkare färg honungen har desto högre näringsvärde har den. Honung är mångsidig men används främst för att förebygga och lindra förkylningar och infektioner.

Antioxidanter i honung
I en undersökning studerade forskarna blodet från 25 män mellan 18 och 68 år under fem veckor. Det visade sig att fyra teskedar honung blandat med vatten höjde nivåerna av antioxidanter i blodet.
Antioxidanter tros kunna förebygga allvarliga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Mängden antioxidanter i honung är emellertid inte särskilt hög och bör ses som ett komplement till en kost rik på antioxidanter från många olika livsmedel.

Vitaminer och mineraler i honung
Näringsämnena i honung varierar men all honung innehåller vitaminer och mineraler. Honung är en god källa till C-vitamin och innehåller små mängder av järn, koppar, mangan, kalcium, kalium, natrium, fosfor och magnesium.

Honung är en vanlig ingrediens i den traditionella indiska läkekonsten, ayurvedic.

Honung motverkar bakterier
Vi vet att honung innehåller ämnen som motverkar bakterier, virus och svampar, men exakt hur honung motverkar bakterier, virus och svampar går inte att veta säkert genom att många ämnen den effekten finns i honung. Honungen är binas förråd av mat och den ska klara sig genom vintern och skulle bakterier, svampar eller andra sjukdomsalstrare föröka sig i den blir bina sjuka. Därför är honungen fylld med flera naturligt skyddande ämnen: sockerarter, antioxidanter, C-vitamin, enzymer och antiseptiskt väteperoxid. Honung innehåller ett lågt pH-värde (3,2 till 4,5), d.v.s. det är surt, vilket gör det svårt för bakterier att föröka sig.

Inga kommentarer: