2 juli 2008

Sola säkert i sommar

Vanliga solkrämer kan vara farlig

Du har förmodligen inte missat årets artiklar och debatter om de farliga solkrämerna. Kemikalier i vanliga solkrämer tas upp i kroppen och blir kvar i flera dagar. Det avslöjar en ny svensk studie.
"- Det här är en varningssignal. Smörj inte in dig på stora ytor upprepade gånger och smörj inte in små barn", säger forskaren Helena Gonzales i en artikel i Expressen, den 2 juli 2008.

Huden tar upp betydligt mer ämnen än vad forskarna tidigare trott. Det visar en ännu opublicerad svensk studie. "- Tidigare har man betraktat huden ungefär som en bordsyta, att det man har på stannar där. Nu vet vi att huden snarare är som en svamp", säger Helena Gonzales, läkare och forskare på Sahlgrenska sjukhuset. Hon har undersökt hur mycket av kemikalien benzophenone-3, ett vanligt solskyddsfilter, som tas upp av kroppen. Läs hela artikeln och listan på de farliga krämerna>>

Huden skyddar också sig själv
När din hud träffas av de skadliga UV-strålar försöker din hud skydda sig genom att bilda mer melanin. Det är melanin som i första hand skyddar oss mot solljusets skadliga strålar genom att stoppa solens ultravioletta strålar innan de gör någon skada. Detta märks genom att huden blir mörkare. Eftersom det tar tid för huden att bilda ett försvar mot UV-strålarna, är det viktigt att ha tålamod och sakta men säkert öka din tid att vistas i solen.

Frukt och grönt mot soleksem
Ät mer frukt och grönt som innehåller mycket karoten så har du möjlighet att förebygga soleksem. När du äter livsmedel med karoten lagras det i huden och hjälper till att absorbera en del av de ultravioletta strålarna som ger dig skydd mot soleksem.
Exempel på dessa är morötter, broccoli, tomat, kål och röd grapefrukt. Kom ihåg att alltid äta karoten tillsammans med vegetabilisk olja för optimal upptagningsförmåga av din kropp.
Källa: I Form 8/2007
Tips! Mitt bästa tips är att alltid smörja in sig med aloe vera både före och efter längre vistelse i solen.

Inga kommentarer: