9 juni 2008

Hur mår du egentligen?

Det kunde antagligen vara bättre. Stress och slarviga matvanor sätter sig i kroppen.
Men nu hjälper det kanske inte ens att äta ”sunt och varierat”. Flera studier visar att maten innehåller mycket mindre näring än för 50 år sedan.

För de flesta av oss rusar livet förbi så fort att vi inte hinner stanna upp och känna efter. Förrän det nästan är för sent. Vi utsätts för yttre och inre påfrestningar som dränerar oss på energi och näring. Vi stressar dagligen och slarvar med maten fast vi vet vad vi borde äta. Men skräpmaten idag ger bristsymptom i morgon. Vi får hudproblem, allergier, sömnstörningar och stressmage och blir mottagliga för infektioner. Vi tappar energi och har ingen ork kvar efter jobbet. Till råga på allt avslöjar ny forskning att näringsinnehållet i maten har försämrats. Flera brittiska och amerikanska studier visar att frukt och grönsaker innehåller mycket mindre vitaminer och mineraler än för 50 år sedan.

Resultaten visar på en betydande förlust av mineraler i varje undergrupp av livsmedel som undersökts”, säger den brittiske forskaren David Thomas (SvD 20/5-06), och konstaterar att man i dag måste äta fyra morötter för att få i sig lika mycket magnesium som en morot gav 1940. Orsakerna är intensivodling, utarmade jordar, hårt driven förädling och långa transporter. Oroväckande nog blir det allt svårare att förbättra hälsan genom ändrade matvanor.

Det är här aloe veran kommer in. Släkt med vitlöken och sparrisen är aloe veran världens kanske nyttigaste grönsak. Helt oförädlad – plantan har sett likadan ut i tusentals år – växer den på näringsrika jordar som odlas ekologiskt och börjar skördas först när den har samlat sol och näring under lång tid. Genom sitt snillrika kärlsystem har aloe veran en unik förmåga att ta upp och lagra näringsämnen. Då växten skördas innehåller den ett par hundra olika verksamma ämnen, varav fler än 75 olika näringsämnen i perfekt balans. Och genom kallstabilisering samma dag bevaras all näring i den färska plantan.

När vi dricker aloe vera-juicen/gelen fyller vi alltså på med mängder av oförstörda vitaminer och mineraler. Men dessutom får vi något ännu viktigare – möjligheten att absorbera dem. Dagens kost och livsstil är ingen hit för tarmsystemet. Vi får i oss mycket skräp som ger beläggningar längs tarmväggarna, vilket hindrar tarmluddet från att effektivt suga upp näring. Men aloe veran innehåller naturliga tvålämnen, saponiner, som skonsamt löser upp och avlägsnar slaggprodukterna. Med renade tarmar får vi lättare att ta upp näringen, både den som finns i aloe veran och den som finns kvar i maten. Dessutom hjälper enzymerna i aloe veran matsmältningen på traven och magen kommer i balans. Med bättre nedbrytning av födan och mer näring tillgänglig för kroppens livsprocesser får vi ny kraft och energi. Ett litet glas (30 ml) morgon och kväll räcker för att börja ett hälsosammare liv.

Därför ska du dricka aloe vera!

Läs mer om hälsa och aloe vera>>

Inga kommentarer: