13 juni 2008

Farligt med antioxidanter?

Är du en av dem som blivit skrämd av media att antioxidanter skulle vara farliga?

Just nu bedriver tydligen läkemedelsindustrin en hetskampanj mot kosttillskott på bred front.
De vänder sig till allmänheten med skrämselpropaganda den ena efter den andra. Samtidigt kämpar apoteket på med sin marknadsföring av deras produkter.

Men antioxidanter är livsviktigt!
"Utan ett bra antioxidativt försvar skulle vi inte kunna överleva i vår syrerika miljö. Man kan modernt säga att det motsvarar en bils rostskydd – det antioxidativa försvaret kan hejda syrets skadeverkningar" Sa Magnus Nylander, näringsforskare knuten till Karolinska Institutet i Stockholm, i en intervju av Aftonbladet redan 15 maj 1999.

Nyligen uttalade sig ett par experter i "Allt om läkemedel"om hur värdelösa kosttillskott var. Sanna Ehdin var den enda som talade om dess fördelar för hälsan… "Men det räcker visst inte längre med sluggern "man kissar ut dem de är verkningslösa" utan nu dör man av dem istället…Det är så obegåvat!", skriver hon i sin artikel "Hets mot kosttillskott" på sin hemsida.
Läs mer här>>

Jag gillar Anne Li Thors inlägg som berör detta ämnet, på sin blog den 18 april 2008. Hon skriver; "Det är naturligtvis som det brukar vara när man skriver om risker med naturliga preparat; man låter folk ta abnormt stora doser i en studie och sedan -hoppsan, de blev sjuka! Därav kan man dra slutsatsen att det var farligt. Vad är INTE farligt i alltför stora doser? Prova att ta några olika läkemedel i alldeles för hög dos och se vad som händer; vips så kan blir man dödligt sjuk!" Läs forts.>>

Inga kommentarer: