11 juni 2008

De läskiga vitaminrövarna

Många olika faktorer, ämnen och läkemedel i vår vardag kan rubba näringsbalansen i kroppen. Antingen minskar absorptionen och metabolismen av näringsämnena, eller så ökar utsöndringen av dem. Här är exempel på några vitamin- och mineralrövare och vad de förbrukar:

Fysisk och psykisk stress;
Tömmer våra kroppar på B-vitaminer, krom, kalcium och magnesium. Försiktiga uppskattningar pekar på att vi fördubblar vårt behov av vitaminer när vi är stressade.
Kaffe; Kalcium, magnesium mfl mineraler
Alkohol; B1, B2, B3, B6, B12, folsyra, C, magnesium, zink, fettsyror
P-piller; B1, B2, B6, B12, folsyra
Rökning; C-vitamin
Antibiotika; slår ut de snälla bakterierna i magen, ökar bla behovet av B-vitaminer
Magkatarrsmedecin; förändrar tarmens PH-värde, vilket har stark påverkan på tillgängligheten på näringsämnen Magnecyl, treo mfl C, K, folsyra och järn.
Kolestrolsänkande Questran; reducerar upptag av A, D, E, K B12 och järn
Vätskedrivande(Loop-diuretika); kalium och magnesium
Laxermedel; Minskar tarmens upptag, dessutom minskar halten av kalium och vitamin D och orsakar låga kalciumvärden
Diabetes; B12
Blodtrycksänkande; B6
Kramplösande; D, folsyra mfl.

Så, vad ska vi göra?
Kan vi inte undvika näringsrövarna bör vi kompensera dem. En bra grund för alla - friska och dem som vill bli - är att dricka aloe vera-juice/gel, eftersom vi då får 75 näringsämnen i perfekt balans. Aloe veran kan heller inte överdoseras, eftersom den är en grönsak - inte ett koncentrat av olika vitaminer. Vet man dessutom att man lider brist av specifika vitaminer går det fint att lägga till dem. Upptaget av dem fungerar bättre, när man dricker aloe vera!

Inga kommentarer: