Om familjen B
Det första B-vitaminet B1 upptäktes 1926 och sedan dess har familjen B fortsatt att växa stadigt. Vi vet idag att det finns 30 olika B-vitaminer och förmodligen ännu fler som inte är upptäckta än.
Vad vi vet bestämt idag är hur otroligt viktigt B-vitaminet är för våra kroppar.
B-vitamin behövs för att våra nerver och muskler ska fungera men är också viktig för kroppens normala ämnesomsättnings- och energifunktioner.
Under de senaste åren har antalet publicerade vetenskapliga artiklar ökat där de flesta studier talar om hur B-vitaminet skyddar mot hjärtinfarkt, slaganfall, cancer, neurologiska skador, demenssjukdommar, fosterskador. Ett tecken på B-vitaminbrist är att det är något galet med saltsyraproduktionen i magen. Man kan lätt känna sig uppkörd i magen när man äter mat som är protein- eller stärkelserik.
Alla B-vitaminer(förutom B12 som lagras i levern) är vattenlösliga vilket innebär att kroppen inte kan lagra vitaminet utan det behöver tillföras dagligen.
Den bistra sanningen
I vår moderna livsstil och med dagens livsmedelindustri håller B-vitaminet på att utrotas. Många får idag i sig alldeles för lite B-vitamin och fler och fler yngre kvinnor får ta sprutor för akut behov av vitaminet. Förr pratade man om att det oftast var äldre människor med sämre upptagningsförmåga av vitaminer, gravida kvinnor eller helvegetarianer. Men så ser det inte längre ut.
Den absolut största boven är stress! Då dränerar vi oss själva på allt B-vitamin vi stoppar i oss. Andra stora B-vitaminbovar är kaffet, alkohol, antibiotika och andra vätskedrivande mediciner, även raffinerat socker tar död på B-vitaminet.
Några andra av orsakerna är att sädesfrönas näringsrika skal lämnas sällan kvar, manupulerade odlingar och en jord som är utarmad på näring.
Lista över de viktigaste B-vitaminerna.
B1, Tiamin - Vitaminet behövs för omsättning av kolhydrater, normal funktion av muskler och nerver och normalt energiproduktion. Vitaminet är mycket viktigt för hjärnans och nervcellernas funktion. Hjärnan är beroende av glukos(kolhydrat) som energikälla. Lindrig brist ger nedsatt aptit, trötthet och koncentrationssvårigheter. Extrema brister leder till nervskador(vanligt hos alkolister).
B2, Riboflavin - behövs för kroppens förbränning av fett, kolhydrater och protein samt energiproduktionen. Tidiga tecken på brist är sprickor i mungiporna, förändringar i munslemhinnan och irritation i ögonen.
B6, Pyrodoxin - är nödvändig för omsättningen av bla proteiner och kolhydrater. brist ger symptom som retlighet, hudförändringar och blodbrist.
B12, Kolobamin - behövs för produktionen av de röda blodkropparna och för att nervsystemet ska fungera. Svårartad blodbrist, rodnad och svednad på tungan, trötthet och retlighet är de första symptomerna vid brist. Då B12 lagras i levern kan det dröja många år innan bristsymptomerna visar sig.
B5, Pantotenssyra - kallas även antistressvitamin. Brist leder till depression, trötthet och sömnproblem.
B3, Niacin - Förbättrar blodcirkulationen och hjälper till med omsättningen av kolhydrater.
Folacin(Folsyra) - är nödvändig för celldelning och produktion av både röda och vita blodkroppar. Samverkar med vitamin B12.
Bra källor till B-vitaminer; Aloe vera, Bönor, Frön och gryn, Havsgrönsaker(alger), Havre, Hirs, Mörkgröna bladgrönsaker, Nässla, Nötter, Persilja och animalisk föda.
Tänk på att en irriterad tarm som är i obalans försämrar upptagningsförmågan av vitaminer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar